Gênant maar waar #1: zingen in het openbaar

Voor wie mij niet goed kent: ik ben behept met een stem die helaas niet onderdoet voor Herman Berghuis uit Idols 2003. Desondanks heeft ons huishouden daar desondanks regelmatig last van, omdat ik namelijk wel van zingen hou en graag wereldkundig maak dat ik veel songteksten ken van nummers uit de 80s, 90s en 00s. Maar mede door de wat valse klank zing ik eigenlijk nooit in het openbaar. Het is zelfs zo erg, dat ik op de verjaardagen van mijn bloedeigen kinderen ‘Lang zal ze leven’ playback (dat kan ik dan weer wel heel goed). Behalve mijn ouders, zusje en eigen gezin heeft vrijwel niemand me ooit echt horen zingen. En aan hun eensgezinde reactie te zien is dat misschien maar goed ook.

Ik benijd moeders die zonder enige gêne kunnen zingen waar een ander bij is. Hoewel zij ook geen nachtegaaltjes zijn, voelt niemand die schaamte blijkbaar. Waarom ik dan wel?

Maar het leven kan raar lopen. Laatst liep ik met de dubbele kinderwagen naar huis. De middelste zat voorop te smikkelen en was dus tevreden, de jongste werd wakker. Luidkeels wakker, beter gezegd. Sussen, praten, over haar buikje wrijven – niets hielp. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik dit nu tik, maar alle schaamte voorbij pakte ik haar op en daar, midden op straat,  zong ik voor haar een zelfbedacht liedje. Het werkte! Ze begon zelfs te lachen. Ik denk trouwens dat dit een gevalletje onvoorwaardelijke liefde was tussen kind en moeder, maar toch.

Het feit dat ik nog nooit hardop gezongen heb tijdens een verjaardag staat natuurlijk lijnrecht tegenover deze spontane jamsessie – nota bene in het openbaar. Misschien was het de wanhoop waardoor ik niet meer helder dacht en alles aangreep dat ik dat moment maar kon bedenken? Hoe dan ook, ik weet wel zeker dat ik het nu niet meer kan maken om de andere twee tekort te doen, dus dat betekent volgend jaar ‘Lang zal ze leven’ uit volle borst. Dan zijn jullie maar vast gewaarschuwd. En omdat de visite vast niet zo onvoorwaardelijk van mijn stem houdt: bij de deur zet ik wel een grote schaal oordopjes neer!

Advertenties

3 gedachtes over “Gênant maar waar #1: zingen in het openbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s