Mommy Wars Tag (borstvoeding, zindelijkheid, huilen)

Even tussendoor op de donderdagmiddag. Misschien heb je hem al eens voorbij zien komen? Ik zag hem opnieuw bij susannedillen en besloot dit keer zelf ook mee te doen. De tag is bedacht door Betty en Esther van Mama zoekt uit en bevat vragen omtrent moederschap die nogal eens gevoelig liggen. Omdat we elkaar als moeders soms wel wat meer in elkaars waarde zouden mogen laten. Dat ik soms voor gemak kies (Pampers, potjes Olvarit) maakt mij geen slechtere moeder, net als dat hout en verantwoord niet automatisch maakt dat je “Moeder van het Jaar” bent. We doen allemaal ons best en ik denk dat dat de enige juiste graadmeter is. Maar omdat ik zelf ook nieuwsgierig heb zitten meelezen, vond ik het wel zo eerlijk om dit keer zelf de lijst in te vullen.

Ik tag Tips voor papa’s omdat vaders hier volgens mij ook best iets over te zeggen hebben.

 1. Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
  Alledrie kregen borstvoeding, maar alleen de jongste is zo gezegend dat zij inmiddels al bijna zeven maanden van mijn vloeibaar goud mag lurken. En ze vaart er wel bij: ze is rank, slank, maar groeit als een tierelier. De middelste verkreeg haar reuzenlengte met een pot Nutrilon – zolang die nog verkrijgbaar waren – en de oudste schopte in eerste instantie wat drama toen ik destijds weer aan het werk ging en stopte met de borst, maar nam daarna ook zonder morren de fles ter hand.
 2. Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
  Ze heeft een eigen bed, dat wel. Of ze hem ook gebruikt? In principe proberen we haar keurig na elke voeding terug te leggen, maar na 210 gebroken nachten doet onze consequentie een behoorlijke winterslaap. Soms bij ons in bed dus. Vindt ze wel gezellig, als ik mag afgaan op het geklets rond 05.30 uur…
 3. Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
  Mijn moeder vertelt nog weleens over de horror die ‘wasbare luier’ heet. De lucht was niet te harden. Daardoor heb ik het gebruik nooit overwogen, al zijn die volgens mij in de loop der tijd aanzienlijk verbeterd. Het is weliswaar niet best voor het milieu dat de Pampers hier het grootste percentage van ons afval zijn, dus we hebben ons ingeschreven voor een proef met een aparte kliko voor luierafval. Zo slecht zijn we dus ook weer niet 😉
 4. Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
  Van mij hoeft niet alles geluid te maken (echt, heus niet alleen vanwege mijn misofonie) en vind ik het heerlijk om in een ouderwetse speelgoedwinkel te struinen naar houten puzzels of een handgemaakt poppenhuis. Maar om te zeggen dat er geen plastic in onze speelgoedmanden ligt? Nee, je ontkomt er geloof ik ook niet aan. Bovendien geloof ik dat het een kind niet zo heel veel uitmaakt, die spelen toch liever met alles dat van papa en mama is.
 5. Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
  Potjes! Noem het luiheid of wat dan ook, maar ik zie het probleem niet zo. Behalve banaan vind ik de meeste fruitsoorten nogal bewerkelijk om te pureren. Bovendien krijg ik nooit veertig fruitsoorten in één gelijkmatige moes. En wij koken met te veel kruiden, dus het lijkt me niet verstandig om dat in de blender te gooien. Pas wanneer ze langzaam met de pot mee kunnen gaan eten, krijgen ze dat. En de middelste vindt het heerlijk, net zoals haar oudere zus dat vond.
  Toch heb ik een kleine kanttekening: gisteravond maakte ik voor het eerst een eigen groentenbrij als avondeten. Het zag eruit als groene modder, smaakte idem dito, maar dat maakte onze kleine fijnproever niks uit. Zij glunderde, maar ik misschien nog twee keer zo hard. Enthousiast zocht ik wat recepten op en zo zou het zomaar eens kunnen zijn dat ik over een maand zeg: “Potjes? Echt niet! Wij maken alles lekker vers, veel gezonder en zo leert ze meteen wat lekker eten is.” – stay tuned!
 6. Dragen of wagen?
  Sinds ik heerlijk in de watten gelegd werd door mijn lieve kraamverzorgster, draag ik. De wagen gebruiken we ook regelmatig hoor, maar ik als ik mag kiezen dan heb ik liever dat ze lekker tegen ons aan ligt. Win-win!
 7. Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
  Onze dreumes heeft al een paar plasjes op haar potje gedaan. Dat gezegd hebbende, proberen we het vooral spelenderwijs aan te bieden. Als ze aangeeft dat ze moet, krijgt ze een welverdiend applaus, maar zo niet dan is er geen man overboord. Zolang ze maar de luiers uitgaan op het moment dat ze eraan toe zijn.
 8. Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
  Beetje hetzelfde antwoord dat veel andere moeders ook geven: financiële kwestie. De wereld verbeteren kost ook geld en met twee verantwoorde rompers van € 50,00 per stuk kom je er simpelweg niet. H&M en Hema it is.
 9. Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
  Ik zou hier natuurlijk kunnen zeggen dat ik geen drillsergeant ben, maar ik vrees dat de oudste je dan een beetje ongelijk moet geven. Het is echt niet zo dat als ik op mijn fluitje blaas, de kinderen komen aansprinten en zich keurig opstellen van klein naar groot, maar ik kan wel behoorlijk lastig zijn als ze niet luisteren.
  Ruimte voor onderhandeling is er trouwens ook (met de oudste althans), zolang ze maar eerlijk is en haar gevoel laat spreken. En mijn vriend leerde me soms te kiezen welke strijd je aangaat en de rest te laten voor wat het is. Ze moeten immers zelf ook kunnen ontdekken. Dus ik hang vermoedelijk ergens tussen de gulden middenweg en de drillsergeant.
 10. Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
  Afhankelijk van de oorzaak. Wanneer ze het er zelf naar maken, lossen ze het ook zelf maar op; ik kan niet zo goed tegen zo’n acute aanval van aanstelleritis. Echt verdriet is anders en wordt door ons beiden getroost. Ook als we het niet kunnen oplossen, is er ruimte om te praten.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Mommy Wars Tag (borstvoeding, zindelijkheid, huilen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s