Omdat die blog zichzelf niet schrijft

De laptop zoemt, buiten blaast een schip stoom af en ik kijk naar een leeg scherm. ‘Die blog vult zichzelf niet,’ denk ik kribbig bij mezelf. Maar het lukt niet. Tijdens mijn werkdag nota bene; de dag dat het moet, omdat er anders niet van komt. Steeds opnieuw start ik met tikken en elke keer haal ik het weer net zo snel weg. Wat nu? De klok tikt door en waar een eindeloze fietstocht laatst in praktijk slechts een halfuurtje bleek, zo vlug gaat de tijd nu.

Het simpele portfolio waaraan ik begon om in elk geval ervaring te blijven opdoen met schrijven, groeit langzaam maar zeker. En dat betekent voor mij een professionelere aanpak: niveau van de stukjes moet omhoog, frequentie van schrijven ook. Jammer alleen dat ik even geen idee heb waar ik de inspiratie vandaan moet halen. Buiten schijnt de zon intens, terwijl ik hier binnen als groeiende onweerswolk hard zit te hopen dat die teksten zich vanzelf zullen gaan schrijven, mits je maar lang genoeg staart. Werkt voor geen meter natuurlijk en dus laat ik mijn gedachten de vrije loop.

Ik twijfel over de toekomst. Een eigen domeinnaam? Hoe moet ik dat aanpakken? En wil ik professionaliseren, hoeveel tijd zal ik daarin moeten investeren en kom ik dan nog uit met mijn andere – toch behoorlijk belangrijke – dagbesteding in de vorm van onze lieve bloedjes van kinderen? Is zo’n blog niet gewoon je hobby? Aan de andere kant vind ik schrijven heerlijk en knap ik er meestal echt van op. Vandaag alleen even niet. Erg? Misschien niet. Misschien is het juist wel een moment om jullie te vragen naar je mening, dan pak ik in de tussentijd mijn spullen en ga nog even van de zon genieten. Dat gaat waarschijnlijk een stuk beter!

Hoe serieus is zo’n blog eigenlijk? Wat maakt het de investering waard?
Alle tips en opmerkingen zijn van harte welkom!

Advertenties

17 gedachtes over “Omdat die blog zichzelf niet schrijft

 1. Ik blog hobbymatig en heb een eigen domein. Ja ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er verder niets mee zou willen. Natuurlijk lijkt het me gaaf om er m’n werk van te kunnen maken. Maar aan de andere kant wil ik mezelf niet verplichten bepaalde dingen te doen die ik niet wil. Dubbel allemaal!

  Liked by 1 persoon

  1. Ja snap ik. Als het je baan is, hangt er zoveel vanaf. En dan moet je soms misschien opdrachten aannemen die simpelweg iets opbrengen, omdat er toch geld in het laatje moet.
   Lees je blog sinds kort met veel plezier in elk geval 😊

   Like

 2. Het is iets vreemds met blogs – de mijne althans. Soms wordt een stukje in het begin heel weinig gelezen. Terwijl je er verder niet naar omkijkt, ontstaat er langzamerhand toch belangstelling voor. En dan kan het zomaar zijn dat een tekst die eerst nauelijks interesse wekte, op een bepaald moment duizenden keren gelezen is. Blijkbaar is het onderwerp in de mode geraakt of zoiets.

  Ik heb weinig ambities met mijn blog. Ik probeer wat informatie door te geven waar je op andere manieren meestal niet makkelijk aan kunt komen. Wie die info hebben wil is welkom. Ik heb een domeinnaam maar daar doe ik erg weinig mee.

  Ondertussen heb ik van dat blogschrijven wel weer geleerd over schrijven, en ook over lezers.

  In de loop van de tijd heb ik een paar cursussen gevolgd en veel boeken gelezen. Het meest heb ik gehad aan: Julia Cameron, The Artist’s Way. Ook erg nuttig: de boeken van Natalie Goldberg. Dankzij deze auteurs kan ik altijd wel een stukje schrijven – ook al is het niet altijd het publiceren waard.

  Ik wens jullie allemaal veel succes!

  Liked by 1 persoon

  1. Goed punt haha, twijfelen is soms weggegooide tijd.

   Heb voor mezelf de knoop doorgehakt. Die domeinnaam komt er, ga met bekende even zitten om mezelf wat te scholen in de wondere wereld van websites, anders wordt t niks ben ik bang haha!

   Liked by 1 persoon

 3. Een blog is zo serieus als je ‘m zelf neemt. Toen ik nog niet zo op de hoogte was van het wereldje volgde ik spontaner dan dat ik nu doe. Aan de andere kant hoor ik van mensen dat ze vinden dat ik de laatste paar maanden steeds professioneler overkom op mijn blog. Dat was niet gebeurd als ik niet serieuzer naar mijn blog had gekeken en mezelf niet af en toe een schop onder mijn kont had gegeven.

  Mijn advies: neem zeker een eigen website. En push jezelf niet te hard. Liever 3 keer per week een artikel waar je helemaal achterstaat dan elke dag een artikel dat het voor jouw gevoel net niet is. Dat groeien komt wel, voor de een sneller dan de ander.

  Liked by 1 persoon

  1. Kan op een tegeltje, je eerste zin 😊

   Hoe verder je komt, hoe sneller je toch op grotere blogs van ‘bekenden’ gaat reageren misschien? En dank je voor de tip en openhartigheid, kan echt wat met de opmerkingen en adviezen van jou en de anderen. Ik ga van de week eens zitten om te kijken welk nieuw doel ik heb.

   Reden van deze blog is misschien ook dat ik mijn huidige doelstellingen gehaald heb (meer lezers, schrijfstijl ontwikkelen en iets consistenter in wat ik publiceer). Schrijfstijl kan altijd beter, maar waar wil je heen? Blijft toch beetje de vraag.

   Dank je! Je hebt daar een goed punt; als ik geen artikelen naar mn zin heb, kan ik ook een dag niets online zetten. En groei kun je inderdaad niet afdwingen. Genoeg stof tot nadenken weer!

   Like

 4. Ik zit precies even in de zelfde fase van het bloggen. Ik heb mijn domeinnaam aangepast, mijn site verbeterd en ben nu aan het kijken naar cursussen om misschien beter te leren schrijven. Het is een hobby, waar ik heel veel plezier en inspiratie uit haal. Maar ik zou eigenlijk wel verder willen, vandaar mijn kijk naar cursussen.

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor je antwoord!
   Ikzelf deed een cursus copywriting en momenteel nog bezig met ‘korte verhalen schrijven’ bij NHA. Die laatste is ontzettend leuk, goede begeleiding ook. En de eerste kan mooi van pas komen bij reviews. Het helpt je zeker om je manier van schrijven te ontwikkelen. Ben er zelf ook nog lang niet waar ik wil zijn op gebied van schrijven, maar zulke cursussen zijn inderdaad een goede investering om verder te komen. Boekentip: Schrijfwijzer van Jan Renkema. Staat werkelijk alles in!
   Workshops zijn trouwens ook handig (afgaande op heel enthousiaste medebloggers).

   Like

 5. Het is voor mij een hobby, maar wel één die ik redelijk serieus neem. Daarom heb ik bijv. een eigen domeinnaam. Wat het voor mij de moeite waard maakt is het “product” wat er ligt; mijn blog. Die openen en zien word ik al blij van. Maar zo fanatiek als eerst met elke dag een blog plaatsen op een bepaalde tijd heb ik losgelaten. Dat lukt mij gewoon niet.

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je wel voor jouw visie. Het is gek dat als je eenmaal doorhebt hoe de blogwereld werkt, je gemakkelijker na gaat denken over een toekomst. Ook als dat je insteek eigenlijk niet was. Goed dat je trouw blijft aan jezelf, levert denk ik de beste blogs op. Lees ze in elk geval altijd met plezier!

   Liked by 1 persoon

   1. Over die toekomst denk ik zeker ook wel na hoor. Als ik niet had geweten hoe het werkt of er helemaal niks serieus mee wil dan blogde ik nu nog steeds bij WP.nl. Ik wil ieg de mogelijkheid open laten om er evt meer mee te doen. En een domeinnaam hoort er dan bij voor mij. Het plezier is wederzijds trouwens. 🙂

    Like

   2. Mooi, vooral dat je de optie zo open laat. En ja als ik er iets professioneler mee wil omgaan, zal die domeinnaam er moeten komen. Staat netter.
    Dankje 😊

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s