9x hoe kun je rondkomen van één salaris?

‘Je gezin onderhouden van één salaris is praktisch onmogelijk tegenwoordig, tenzij één van de twee echt veel verdient.’ Mijn vriendinnen van de middelbare school en ik zitten in een lunchroom te genieten van onze heerlijke broodjes en praten over van alles en nog wat. De anderen zijn het ermee eens. Als je een beetje normale auto wil rijden, fatsoenlijk huis wenst, dan moet je. Of toch niet? Ik werp tegen dat het tot op zekere hoogte ook de keuzes zijn die je maakt. Wil je twee keer per jaar op vakantie? Huis kopen en duurdere auto rijden? Ja, dan zal je sowieso allebei aan de bak moeten. Maar het is mogelijk om in elk geval tot de basisschoolleeftijd rond te komen met één salaris, zonder aan de geelhonger te hoeven. Hoe?

(N.B. Laat voorop staan dat ik weet dat sommige ouders het net redden met twee salarissen en genoeg mensen die jaarlijkse vakantie niet zouden willen missen. Met dit stuk wil ik graag laten zien hoe wij het doen)

 1. Gooi de vakantie het raam uit. Persoonlijk hecht ik nu geen waarde meer aan dure zonvakanties. Dat scheelt natuurlijk al enorm. Met drie kinderen lijkt me het momenteel zelfs een regelrechte ramp: lange vlieg- en busreizen, volgepropte koffers en eenmaal aangekomen ontdekken dat je iets essentieels in je bagage mist, jengelende kinderen die opstandig worden van de hitte… (misschien werkt het in de praktijk helemaal niet zo, maar ik hou de illusie voorlopig nog even hoog dan mis ik het ook niet)
 2. Huren is ok! Kopen zit er met één salaris meestal niet in, dat klopt. Maar huurhuizen hebben ook hun voordelen: kosten van onderhoud zijn grotendeels voor de woningbouwvereniging en in dit segment heb je even goed mooie hoekwoningen met tuin.
 3. Kleinere auto’s vervoeren je ook van A naar B. Het scheelt je in benzine- en verzekeringskosten, maar ook onderhoud is soms stukken goedkoper. De auto zal je niet naar Zuid-Frankrijk brengen, maar vanwege punt 1 hoeft dat bij ons voorlopig ook niet.
 4. Hoera, kinderbijslag! Kinderkleding en luiers/voeding kun je prima halen met deze gift. Het is net dat extraatje, waardoor je kind er fatsoenlijk kan bijlopen en je geen torenhoge kosten maakt die eerste jaren.
 5. Dure boodschappen zijn niet altijd beter. Vergis je niet; een supermarkt met A-merken kan bijvoorbeeld daarin wel goedkoopste aanbieder zijn, maar zodra je huismerken koopt om je kar verder te vullen ben je alsnog te veel kwijt. Natuurlijk hoef je niet alle aanbiedingen af te fietsen, maar ga naar een goedkopere supermarkt voor de meeste spullen. Hecht je daarnaast veel waarde aan biologisch vlees of esthetisch mooi fruit, dan kun je daarvoor alsnog naar slager en/of Albert Heijn.
 6. Wees creatief. Je zult dus niet altijd geld hebben om jezelf vrijwel dagelijks te fêteren op trips naar pretparken, dierentuinen, musea en restaurants, maar dat hoeft niet om een leuke dag te beleven. Van minder geld word je creatiever: fietstocht in de buurt met halverwege picknick, naar het strand, zelf ijsjes maken, avonturen bedenken, speurtochten uitzetten… Je kunt het zo gek niet bedenken: alles is mogelijk! (behalve die dure uitstapjes dan)
 7.  Weeg de voor- en nadelen van thuis/werk af. Hoe je er ook in staat, maakt natuurlijk totaal niet uit. Voor de één zal het belangrijker zijn de opvoeding in eigen hand te hebben, een ander hecht evenveel waarde aan het maken van een carrière of onderhouden daarvan.
 8. Verdeel taken evenredig. Als hij of zij alle geld binnenbrengt, dan voelt het niet prettig (ok, voor mij in elk geval niet) om niet evenveel inzet te tonen. Behandel je thuisouderschap dus ook als een baan. Er is tijd om koffie te drinken en beetje aan te lummelen, maar grootste deel van de dag ben je druk met opvoeden, huishouden en randzaken.
 9. Ontwikkel jezelf. Misschien is het helemaal de bedoeling niet ooit nog terug te keren op de arbeidsmarkt, maar doorgaans wel. Het schiet dan niet op als jij tot aan de basisschool bewust vier jaar lang stil zat, omdat je partner het geld wel binnenbracht. Doe vrijwilligerswerk, begin een blog, werk als freelancer voor een extraatje of start je eigen webshop. Het hoeft niet groots te zijn als je er geen volwaardig inkomen mee hoeft te vergaren, maar zo kun je straks tijdens solliciteren wel altijd laten zien dat je niet stil zat.

Wat ik wil zeggen: in bepaalde gevallen kan één ouder kostwinner zijn, maar het zijn de keuzes die je dan maakt.

Zou jij het kunnen?

Advertenties

34 gedachtes over “9x hoe kun je rondkomen van één salaris?

  1. Dat kan natuurlijk wel, dat je gewoon je zonvakantie in buitenland inruilt voor weekje center parks of verre reis naar Dominicaanse Republiek voor camping in Zuid-Frankrijk. Zoiets.

   En verschilt per persoon, maar denk dat iedereen het kan. Of je het ook zou willen is een tweede 😊 Snap het best dat genoeg mensen juist veel plezier uit hun werk halen en als het niet hoeft, dan zou ik dat niet opgeven.

   Like

 1. Voor ons wordt het lastig en met lastig wil ik zeggen niet onmogelijk, maar ik werk dan ook voor meer dan alleen het financiële aspect. Schreef ik gisteren toevallig over!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik zou het erg lastig vinden. Daarnaast werk ik ook gewoon graag. Natuurlijk kan het zomaar gebeuren dat je op straat komt te staan door ontslag. Dan ga ik het heel erg moeilijk hebben vrees ik. Ook dat ik dan geen “eigen” geld meer heb. Als ik nu iets wil, koop ik het gewoon. Grote uitgaven natuurlijk wel met overleg. Ondanks twee salarissen hebben we een koophuis op basis van 1 salaris. Dat geeft ook wel een mate van vrijheid. Maar als hij alleen zou verdienen zou het voor mij voelen alsof ik mijn hand moet ophouden en verantwoording over elk dubbeltje moet afleggen. Ik en mijn (misplaatste) trots willen dat niet.

  Liked by 1 persoon

  1. Nu doe je waar je gelukkig van wordt en dat werkt ook in voordeel van de kinderen. Dat is belangrijkst uiteindelijk.
   Wel slim om te kopen op 1 salaris, heb het vaker dan eens mis zien gaan. Zo vervelend hoeveel ellende daarvan kan komen!

   Like

 3. Leuk artikel! Sinds juli 2015 doen wij het ook op 1 salaris. Met keuzes en creatief denken kom je echt een heel eind! Tot nu werkt het prima, maar mocht het nodig zijn ga ik ook zo weer aan de slag. Ook geen probleem. Maar tot nu toe ervaren wij de vrije tijd als een enorme luxe.

  Liked by 1 persoon

 4. Wij doen het ook met 1 inkomen. Husband verdient nu wel niet slecht, maar dat neemt niet weg dat er toch keuzes moesten gemaakt worden. Ipv zomervakantie èn wintervakantie op reis is het nu enkel in de zomer en occasioneel een weekendje ertussen. Ipv iedere week uiteten is het nu 1 à 2 keer/maand. Ipv zomaar wat in de winkelkar te gooien om op het eind van de week het toch maar in de vuilbak te keilen, is het nu adhv een boodschappenlijstje. Ipv met de laatste nieuwe wagen rond te rijden, rijden we beiden met een iets oudere wagen.
  Ik moet er nu ook wel bij zeggen dat we al wisten dat ik huisvrouw ging worden vóór we onze woning kochten, we hebben dus onze lening voor ons huis berekend op maar 1 inkomen. Dan gaat het al een pak makkelijker om van 2 naar 1 inkomen te gaan 😉
  Op het eind van de rit: hebben we ons moeten aanpassen? Ja, maar dat viel eigenlijk allemaal best mee. Nu pas beseffen we aan welke onnodige materiële brol we ons geld soms uitgaven. Zien we af van die aanpassingen? Helemaal niet! We komen niks tekort. Integendeel. Zijn we gelukkig met onze keuze? Wees maar zeker. Ik rijd nu mss niet met de laatste nieuwe Audi zeg maar en heb geen jeans van €200 aan m’n kont hangen, maar een H&M’ke, maar de tijd en de vrijheid die we ervoor in de plaats hebben gekregen is onbetaalbaar 🙂
  Vooral een kwestie van kiezen is het volgens mij. Al besef ik maar al te goed dat er ook velen zijn die jammer genoeg het geluk niet hebben om die keuze ook maar te kunnen overwegen. Heel jammer vind ik dat.

  Liked by 1 persoon

  1. Zeker weten jammer.
   Ja, je wordt toch bewuster van wat je doet en uitgeeft, ook naar de kinderen toe een goed voorbeeld denk ik. En gelukkig heb je nog genoeg ruimte om te genieten van luxe. Mooi!

   Like

  1. Zeker weten, iedereen heeft zijn eigen redenen om voor een bepaalde oplossing te kiezen natuurlijk.

   Het is een kwestie van goed rekenen en je behoeften in kaart brengen. Op die manier kom je best ver: wat wil je opgeven en waar hecht je wel veel belang aan? Succes (allebei)! Xx

   Liked by 1 persoon

 5. Wij hebben toevallig pas nog zitten rekenen. We hebben sowieso een koophuis en ik zou de vakantie toch wel missen denk ik… Maar ik werk nu 3 nog dagen in de week en vanaf volgende maand nog maar 2 en daar ben ik wel heel blij mee! Vanaf dat moment zullen we dus wel wat beter op de uitgaven moeten letten, dus ik ben heel benieuwd hoe dat allemaal in de praktijk zal gaan.

  Liked by 1 persoon

  1. Dappere stap, maar leuk! Meer tijd voor de kinderen dus? Inderdaad, dan wordt het een beetje rekenen maar meestal kom je er wel goed uit.

   Mijn ervaring was dat het vooral de eerste maand een beetje wennen was. Maar als je alle vaste lasten van een aparte rekening laat afschrijven en je voor jezelf een deel op een nieuw rekeningnummer zet, dan hoef je alleen op het deel voor luxe uitjes te letten. Scheelde mij enorm, misschien heb je er iets aan 🙂

   Liked by 1 persoon

 6. Ik denk dat het zeker kan! Ook een kwestie van een andere mind-set aannemen. Ben sinds kort begonnen met €5,00 recepten op mijn blog. Meest bekeken recept ooit! Dus het is zeker een hot topic om te besparen.

  Liked by 1 persoon

 7. Wat een leuk stuk! Ik heb het al eens uitgerekend. Wij zouden op een inkomen moeten kunnen rondkomen. We moeten dan wel heel anders gaan leven. Maar ik werk ook graag. Wel zou ik minder willen werken en dus neem ik nu de tweede er is ouderschapsverlof op. Volgende week start ik met een maand zonder (noodzakelijke ) uitgaven. Gewoon om te kijken hoe we onze uitgaven een beetje binnen de perken kunnen houden. Als je het leuk vind kan je vanaf zaterdag meelezen op mijn blog hierover.
  Om een lang verhaal kort te maken denk ik dat het bij veel mensen mogelijk is als je maar de juiste keuzes maakt.

  Liked by 1 persoon

 8. Super goede blog!!! Goed dat je mensen laat zien dat je niet voor alles geld nodig hebt 😊
  Sinds ik alleen ben moet ik ook zuinig leven, maar zoals ze zeggen geld maakt niet gelukkig en ik vind zeker dat dit waar is!!

  Liked by 1 persoon

 9. Tgoh, mijn man is simpele arbeider… Koophuis en 2 (oudere) auto’s 😉 1 keer per 3 jaar een grote vakantie. Het is dus eigenlijk wel heel erg mogelijk allemaal maar je moet er inderdaad leren keuzes voor maken.
  Ik vind het knap dat je er over durft bloggen want wij krijgen continu te horen dat het niet kan enzo terwijl ik wel thuis ben en wij thuisonderwijs geven (extra grote kost) heel vaak als ik aanhaal dat het wel kan krijg ik vaak de volle lading.

  Het is vooral kwestie van prioriteiten stellen denk ik (waarmee ik niemand wil aanvallen) en voor de ene is die jaarlijkse dure vakantie prioriteit en voor de andere een broek van een duur merk en voor nog een andere biologisch eten (wat vaak duurder is) en …

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je.

   Wat jammer dat ze zo reageren. Het is inderdaad tot op zekere hoogte kiezen wat je belangrijk vindt. Een luxe vakantie, splinternieuwe BMW, biologisch eten en fairtrade kleding zijn nu eenmaal erg prijzig. En dat gaat niet allemaal tegelijkertijd (zolang niemand 10000 euro per maand binnenharkt haha). Maar dat hoeft niet perse voor iedereen om een gelukkig leven te leiden.

   Jullie hebben het mooi aangepakt vind ik. Je werkt keihard als thuismoeder, harder dan voor een baas en dat allemaal onbetaald…

   Liked by 1 persoon

 10. Ik zou het wel kunnen, maar wij redden dar financieel niet. Koophuis enzo.. gelukkig door de lage rente kunnen wij hem oversluiten en gaan we minder per maand betalen, dus “hoef” ik geeneens te vinden met veel uren. Hoewel ik wel eerlijk beken dat ik de vakantie toch niet zou kunnen missen

  Liked by 1 persoon

   1. O sorry! Wat stom van me.

    Nee dan is het een noodgedwongen oplossing nu. Alsnog prettig dat je het redt samen, maar dit maakt het wel een ander verhaal. Sterkte!

    Like

   2. Nee maakt hier uit, kun je ook niet weten. Stiekem is het wel relaxed nu. Het eerste jaar ” betaald ” thuis voor je baby zorgen 🙊 en straks na de zomer vakantie solliciteren💪

    Liked by 1 persoon

   3. Gelukkig, voelde me lullig over mijn reactie.

    Is zo, je kunt nu haar ontwikkeling ook volledig meekrijgen. Is toch anders dan een foto krijgen van de oppas of kdv dat ze voor het eerst rolt/kruipt/staat denk ik. Dat is het voordeel aan dit nadeel.

    En voor Emily is het ook heerlijk dat ze je zovaak ziet! Lekker veel kroelen, genieten en spelen nu en na de zomer hopelijk snel een leuke baan vinden die bij je past.

    Like

 11. Wij hebben toch wel minimaal anderhalf inkomen nodig om rond te komen, merk ik nu ik werkzoekende ben. Dat komt met name door de hoge vaste lasten die we hebben. Ik moet wel zeggen dat we zodra we die vaste lasten zouden bekijken/ aanpassen, we prima zouden kunnen leven. Als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd is het dat we al die luxe niet nodig hebben. Desalniettemin vliegt het geld hier de deur uit, dus respect voor jou en andere gezinnen die dit kunnen (en vaak ook moeten.)

  Liked by 1 persoon

  1. Ja snap ik. Als je eenmaal een bepaalde luxe gewend bent (of het koophuis eenmaal hebt), dan wordt het al lastiger te besparen. Zolang je niet hoeft, zou ik het niet perse opgeven in elk geval.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s