Merel onderzoekt: pasgeboren baby’s wakkermaken in de nacht?

Onze tweede en derde dochter hadden de neiging ’s nachts door te slapen. Onze middelste was na de bevalling zelfs drie dagen lang zo suf dat we een washandje boven haar gezichtje moesten uitknijpen voor ze geïrriteerd een oogje open deed. Om te voorkomen dat ze te veel afvielen en bijvoeding nodig zouden hebben, zetten we ’s nachts een wekker om te voeden. Eigenlijk voelde dat vreemd: ze sliepen niet voor niks door en kregen toch borstvoeding, dan zou hun lichaam zelf die behoefte moeten regelen, leek me? Moet je daar echt aan gaan sleutelen als ouders? Omdat de deskundigen het ons opdroegen deden we dat wel. Sindsdien heb ik regelmatig op websites gelezen dat sommige moeders hun kinderen bewust lieten slapen als die dat nodig bleken te hebben. Overdag dronken ze automatisch meer en zodoende kwamen ze snel aan.

Dat maakt me nieuwsgierig. Waarom wordt toch geadviseerd dit nachtritme te ‘verstoren’ voor voedingen en gaan we niet meer mee in het ritme van een kind? In de oertijd hadden ze immers ook geen wekker staan die het lichaam vertelde nu te moeten voeden, toch? Of is het toch belangrijk?

Hoe ging zoiets twintig tot dertig jaar geleden?
Mijn eigen moeder herkent het verhaal niet van wakker maken om de paar uur. ‘Jij werd wakker als je honger had,’ vertelt ze, ‘maar je zusje huilde regelmatig. Die liet ik lekker liggen als ze sliep. Speciaal wakker maken deed ik niet, ik voedde naar behoefte. Dat resulteerde niet perse in doorslapers, allebei sliepen jullie niet door. Ik kan me voorstellen dat het belang van ’s nachts wekken voor de voeding bij vroeggeborenen en kleine baby’s veel groter is dan bij zwaardere.’ Jorine geeft aan dat ze altijd voedde zodra haar kinderen wakker werden, maar geen voorstander is van wakker maken. ‘Overdag waren er genoeg momenten om, indien nodig, extra voeding te geven.’ Zo ging het ook bij Ellen. ‘Ik gaf borstvoeding op verzoek, ’s nachts kwamen ze ook. Op advies van de verloskundige ben ik de laatste voeding zo laat mogelijk op de avond gaan geven en maakte ik mijn kinderen daarvoor even goed wakker door met ze te spelen. Hierna sliepen ze vaak langer door en wij dus ook. Ik pakte ze eigenlijk alleen wanneer ik last had van stuwing.’ Marjolein kent het echter nog wel, dat wakker maken voor de voeding. Hoewel haar dochters toch sowieso wakker werden, ging het voeden inderdaad volgens een tijdschema. ‘Eventueel wakker maken moest van zowel kraamzorg, moeder als schoonmoeder. Ik vond het allemaal prima.’

Wat moet je eigenlijk doen bij flesvoeding?
Voordeel aan borstvoeding is dat je volledig naar behoefte kunt geven; kinderen geven dit zelf aan. Flesvoeding daarentegen is een ander verhaal. De voorgeschreven hoeveelheid staat immers op de zijkant van de verpakking. Maak je dan je kind wakker of laat je hem of haar slapen? Advies is sowieso 6-8 voedingen per dag te geven. Volgens Nestlé mogen hele jonge baby’s maximaal tien uur doorslapen, omdat de glucosespiegel anders zou dalen. Ernstig gevolg daarvan zou bewusteloosheid kunnen zijn (overigens vind ik zelf tien uur slaap achtereen voor een pasgeborene veel te lang, maar goed – Nestlé staat wel achter deze informatie). Nutrilon adviseert goed overleg met consultatiebureau en dat je bij flesvoeding evengoed op verzoek kunt voeden. Overigens adviseren beide websites borstvoeding te geven tot ten minste een halfjaar na de geboorte.

Waarom halen we pasgeborenen uit hun slaap als ze langer dreigen te slapen dan de voorgeschreven vier uur?
Mijn voormalig kraamverzorgster legt uit wat het belang van nachtvoedingen is: ‘Het prolactinegehalte [hormoon dat zorgt voor aanmaak van borstvoeding] is ’s nachts het hoogst. De kwaliteit van je voeding is daarmee ook het hoogst. Sowieso is het niet goed voor baby’s om de hele nacht door te slapen: mogelijk slapen ze te diep en bovendien is het tegennatuurlijk. Alternatief kan een co-sleeper zijn: je kindje kan halfslapend drinken en daarna weer terug naar zijn eigen plekje. Als moeder is het nauwelijks belastend, omdat de hormonen je slaperig maken.’ Ze wijst er verder op dat doorslapen eigenlijk tegennatuurlijk is en heeft nog een leuk weetje voor me: jongetjes blijken vaker wakker te worden ’s nachts. Kijkend naar al onze slapeloze nachten, vind ik het statistisch gezien dus des te fijn dat we drie meisjes hebben.

Conclusie
Het blijkt toch iets complexer te liggen dan ik in eerste instantie dacht. De artikelen over doorslapen zijn ontzettend interessant en, of je er nu in meegaat of niet, zetten je aan het denken. Onze Westerse manier van denken is niet perse de juiste. Dat kinderen vaak nog ’s nachts komen drinken, heeft dus ook van alles te maken met de kwaliteit van de melk en bovendien houdt het de productie op gang. Toch maar wakker maken dus!

Maakte jij die eerste weken elke (maximaal) vier uur je kindje wakker of smokkelde je weleens ten gunste van je eigen nachtrust?


Credits foto: Jana Timmer, Windrose Productions

Advertenties

7 gedachtes over “Merel onderzoekt: pasgeboren baby’s wakkermaken in de nacht?

 1. Interessant artikel is het geworden, Merel! Ik denk ook dat meer dan 6 uur slapen wel erg lang is voor een kleine baby. Dat deden ze bij mij dan ook niet. Maar 5 of soms 6 uur wel en dat heeft nooit voor problemen gezorgd. Terwijl het krappe 6-pondertjes waren. Je eigen gevoel is hierin ook belangrijk: als het niet goed voelt je baby te laten liggen, dan zou ik hem of haar oppakken om te laten drinken. Net als voeden als ze eerder dan de voorgeschreven 4 uur van zich laten horen. Een ontspannen moeder is veel waard! Groetjes, Ellen

  Liked by 1 persoon

  1. Ja lijkt mij inderdaad ook erg lang. En baby’s moeten zelf net zo goed bijkomen van zo’n bevalling natuurlijk, dus soms kunnen ze best iets meer slapen.
   Ik heb ook gevoed naar behoefte, zo’n klein lichaampje regelt dat prima. Dat is toch het voordeel van borstvoeding. Liefs

   Like

 2. Ik liet Emily gewoon slapen, maar meestal werd ze om de 3a4 uur wakker. Nu krijgt ze een flesje en dat doen we nog steeds op verzoek. Emily was 3910gr bij de geboorte en binnen 4 dagen terug op gewicht dus ik maakte me daar niet zo’n zorgen om 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Dat scheelt zeker. Hier waren ze allemaal rond de zes pond, dus dan zijn ze ook vlugger aan de lichte kant. En dat lichaampje regelt het meestal vanzelf wel. Behalve bij onze middelste dan haha, die leek wel in winterslaap! Nog steeds een slaapkop trouwens.

   Like

  1. Ja toen ik in gesprek was, herinnerde ik het me ook weer. Grappig! En toen de jongste eenmaal op gewicht zat, deed ik die wekker ook uit. Ze werd idd wel op die tijden wakker, dus het ging prima zo. Denk dat die kleintjes wel een ingebouwde wekker hebben 😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s